Hrana za naše ljubimce / Food for our pets

 Foto: Tatjana MB

Smatra se da je evolucija pasa i mačaka, kao i njihova anatomija, slicna mesojedima. Takođe se polazi od činjenice da su svi psi, bez obzira na raznolikost rasa, potomci sivog vuka sa kojim imaju, ni manje ni više, oko 99,8% zajedničkih genetskih karakteristika. Nije malo, mora se priznati.

Naši dragi ljubimci (psi, mačke), kao što navedosmo (a oni koji ih imaju ili brinu o napustenim životinjama to dobro znaju), najviše vole da se hrane kao mesojedi čemu u prilog ide i već spominjana anatomija: imaju oštre, šiljate zube kojima lako kidaju meso, zatim vilicu širokog raspona te mogu zahvatiti veće komade hrane, ali i kratak, jednostavan digestivni trakt koji poseduje jake kiseline pogodne za varenje mesa, odnosno proteina.

Ne znam za naučnike, ali neki proizvođači hrane za naše kuce i mace, smatraju da pomenute životinje imaju problem pri varenju žitarica i kompleksnih ugljenih hidrata jer ih majka priroda nije stvorila da jedu i vare zrnevlje, koje nekima od nas, pa i meni, jako prija. U tom smislu preporučuju hranu koja sadrži oko 70 % sastojaka životinjskog porekla, 30 % minerala iz voća i povrća i 0% žitarica.

Ima li istine u navedenom – ne mogu 100% tvrditi, ali sam deo asortimana kupila i ponudila svojim ljubimcima. Nešto im se više dopalo, nešto manje, ali su u prilici da, za razliku od napuštenih životinja, mogu da biraju i „driblaju vlasnika“ (čuj vlasnika… 🙄 :D).

Ako naidjete na hranu ovog tipa, možete priuštiti kupovinu, počastite svoje ljubimce ovom klopom s vremena na vreme. Oni koji to ne mogu, važno je da životinjama koje vole i koje imaju pruže najbolje moguće u okvirima svojih mogućnosti i njihovih potreba. To će biti mnogo bolje od načina života napuštenih životinja čija je sudbina vrlo izvesna: najčešče kratka, pogodjena bolešću, gladju, zlostavljanjem i raznim drugim šokantnim postupcima u kojima i deo naše, ljudske rase, nažalost, nekad sa zadovoljstvom učestvuje.

Napomena:
Tekst je isključivo informativnog karaktera i nema za svrhu da vlasnicima ljubimaca sugeriše kupovinu bilo kakve hrane niti je smisao napisanog reklamiranje proizvodjača hrane za naše ljubimce.
Pri pisanju teksta korišćen je deo informacija iz promotivnog kataloga distributera  dobijenog pri kupovini u pet shopu.
Navedeni linkovi služe radi poštovanja tuđih autorskih prava.
This entry was posted in Некатегоризовано and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Hrana za naše ljubimce / Food for our pets

 1. Marina says:

  Neznam šta kažu naučna istraživanja o poželjnoj hrani (i mi, ljudi, obično najviše volimo ono što je “štetno”), ali moj mačak je obožavao lubenice, a i psi i mačka su ludi za maslinama 🙂

  • tatjanamb says:

   To sa maslinama i maslinovim uljem – imam iskustva, mada mi sve mace ne vole masline iz nekog razloga 🙄 . Evo i ja se pridružujem ljubavi prema klopanju maslina, njam, njam… 😀

 2. Polihimnija says:

  Ja mog “vuka” hranim granulama od dana kad je stigao u našu kuću. Prošli smo kroz ceo asortiman – od onih za bebe, pa za juniore, a sad za odrasle pse. Povremeno mu menjam vrstu granula (različiti ukusi), ali uvek uzimam one sa visokim procentom proteina i masti.
  Zasad nije imao “primjedbi”, smaže sve u slast, a voli da mazne i ponešto od domaće kuvane hrane.
  Interesantno je da obožava voće i to svako 🙂

  • tatjanamb says:

   To za voće mi je interesantno. Još jednu ženicu znam (iz viđjenja) koja se bavi čuvanjem pasa i koja je svog psa, iz zdravstvenih razloga, navikla na voće.

   A to sto ti vučina klopa sve živo, možda grešim pa neka me isprave oni koji imaju ili su imali i pse i mačke, mislim da je dobra karakteristika pasa u odnosu na cicose ne samo ove razmažene već i neke ulične 😆 .

   • Polihimnija says:

    😀 Ma mi ovog našeg nismo navikavali, navikao se sam. Nema šanse da neko u kući uzme neku voćku, a da on ne stane ispred, tužnog pogleda i u pozi jadnog prosjaka, pa ti imaj srca da ne podeliš sa njim 😀

    A za mačke si u pravu 100%. Ovaj moj razbojnik je teški probirač, granule i mleko ne odbija, ribu i meso obožava, na džigericu pošašavi, a sve ostalo je fuj. 😀

   • tatjanamb says:

    Da, nije lako ostati cvrst i dosledan kad pocnu sa svojim forama i fazonima ne bi li dobili sto zele :D.

 3. dudaelixir says:

  Naš Džek Rasel terijer jede granule (rojal kanin, mini adalts). Obožava ih, još kad su malo “posoljene” plazma keksom. 🙂
  Macama kupujem granule sa proteinima i povrćem i mešam ih sa hranom iz konzerve. Na žalost, uglavnom kupujem najjeftinije, ali, one jedu sve. Kada imam višak mesa, dodam obavezno u to sve, kao i šargarepu. U ovim hladnim danima tri puta dnevno im sipam vodu, jer se zaledi.
  Uglavnom, voda im je najveći problem, kao i pticama (golubovima), pa i njih pojim po pet, šest puta dnevno. Muke njihove a i naše! No, ljubav je jača!

  • tatjanamb says:

   @ Duco, odlična si :OK:. I ja slicno radim.

   Ulične: sve sto ostane iza mojih cicosa – granule, konzervirano, kuvano meso, živo (a ostane jer izvoljevaju) ostavim za njih + kupujem im odredjene konzerve i granule, jevtinije + skuplje granule koje ostaju iza mojih maca mešam sa jevtinijima i podelim uličnima + konzerviranu hranu mešam sa granulama + nekad kupujem i delove piletine pa kuvam i razdelim “sirotinji” … uf, ima toga… Odnesem kad mogu mleko u razmeri pola:pola (mešano sa vodom, zbog probavnog trakta), a voda i konzervirana hrana su mi problem i leti i zimi.

   Za ove kod kuće nakupujem svašta nešto, prosto i ne pričam mnogo o tome u ovim teškim vremenima jer ko zna koliko ljudi lošije klopa od njih izbiračica 🙄 . Naravno, neka granica postoji jer nisam Rokfelerka, ali im uopšte nije loše. Eeeee, da mene tako tetošu di bi mi kraj bio :D.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s