UBRZANJE / SPEED – UP

Ustajem rano. Za sad još uvek pre kokica i petlova pošto još ne svane kad skočim na noge lagane. 

Skoro me je jedan poznanik pitao o kakvim to kokama pričam kad zna da živim u gradu i ne gajim kokoši :D. To se samo tako kaže da bi se dočarala slika ranog ustajanja :D. 

Kad ustanem imam neki svoj manje – više ustaljen program, prilično zgusnut jer mnogo toga treba uraditi pre odlaska na posao. Jutarnja gimnastika je jedna od prvih stvari „na tapetu“, a obavljam je uz muziku sa radija. Bila sam zadovoljna jutarnjim programom jedne stanice koju neću reklamirati, kad oni od juče promeniše stil. Već od 6 h kreće nasmejani par voditelja koji zvuči …. meni …. nekako neprirodno. Umesto uživanja u muzici dobih intervale priča koje mi baš i nisu potrebne pre jedno 7h ujutru. Zaista mi je odgovaralo malo predaha od ranog informisanja. 

Daleko od toga da treba da plaču kad se uključe u program :lol:, ali ni sa smehom od sabajle ne treba preterivati jer … nije baš realno :D. 

Promeniše muziku koju volim, promeniše način saopštavanja informacija, a uvešće i tzv. ličnost dana (ili zvezdu dana, šta već…). Naime, u nekom momentu saopštiće cenjeno ime značajne nam ličnosti tog dana, a mi kad čujemo da iz zvučnika ka nama hrle zvuci pesme dotične persone, treba (verovatno) k’o ma’niti da pojurimo ka telefonskom aparatu i okrenemo određeni br. telefona u nadi da ćemo osvojiti nekakvu nagradu (zaista se ne sećam šta je u pitanju). To, naravno, podrazumeva i celodnevno praćenje programa ne bi li se došlo u poziciju za osvajanje nagrade.

Shvatam da svaka firma, u ovom slučaju radio stanica, želi da poboljša rezultate rada i privuče što više klijentele, ali ja (za druge ne znam) sve niti mogu niti hoću da ispratim. Sa svih strana dolaze pokušaji da privuku našu pažnju i vreme, bilo da je u pitanju internet, TV, mobilna telefonija, radio, časopisi… Najmanje smo u funkciji načina življenja koji nam odgovara, a stalno pod uticajem nekog ili nečeg u čijoj službi treba da budemo, nekad ni ne znajući zašto. 

Po svemu sudeći, do sad mi omiljena radio stanica odlazi u prošlost, makar deo jutra provela u tišini. I mozak nekad treba da se odmori od nepotrebnog da bi bio upotrebljen na što bolji način. I da služi što češće prvenstveno meni. Za promenu.

Tekst / Written by: Tatjana Milic – Babic
This entry was posted in Некатегоризовано and tagged , . Bookmark the permalink.

17 Responses to UBRZANJE / SPEED – UP

 1. Naići će neka druga stanica 🙂 a potpuno si u pravu da ne možemo (sve i da hoćemo) ispratiti sve što nam se nudi… nekada je jednostavno najbolje uživati u tišini 🙂

 2. Polihimnija says:

  Tako je to kad živimo u svetu u kome je sve u funkciji profita. Sve je roba, pa i ono što ide u etar.
  Tanja, kad ti ponestane radio stanica, imaš opciju CD (sa muzikom po sopstvenom izboru) 😀
  I to mu dođe neko rešenje 😀

 3. ne podnosim “usiljeni marketing” ili kako se vec naziva i dala si mi ideju za post, hvala 😀

  • tatjanamb says:

   Nema na ceme @ Sanjar :D. To sto si napisao/la je upravo poruka teksta. Robujuci raznim stvarima, pa i marketinskim potezima usmerenim ka ciljanoj publici, ostajemo bez prostora za sebe, one koje volimo, ono sto volimo…ukoliko negde ne povucemo granicu.

 4. Violeta says:

  Iskreno, smučile su mi se razne nove programske šeme koje su sve gore i gore (lošije)… 😕
  A da treba mozak da se odmori – treba, od nepotrebnog i nametnutog 🙂

 5. LaBiLnA says:

  Sve je lakše uz muziku. Znači… CD i udri! 🙂

  • tatjanamb says:

   Nema ga zeno, pokvaren do daljnjeg … 😀 Jedan. Drugi radi al’ na nezgodnom je mestu za vedzbanje (terpezarija, kuhinja) :D.

 6. LaBiLnA says:

  Popravi CD plejer prvo 🙂 Ili pozajmi, dok se ne snađeš 🙂

 7. Da nisi napisala zadnji pasus, bi trebala da ga napišeš 😉

  • tatjanamb says:

   Tema iznad je samo jedna u moru slicnih kojima smo izlozeni svakog dana. Ako ne mozemo, ne znamo, ne smemo, ne umemo… da se odbranimo … stvarno nece biti lako… 🙄 😀

 8. Evo kao treba…
  (Ovo je živa istina, koja se desila u mom gradu).
  Čovek, koga većina sugrađana zna “po čuvenju”, (dakle vrlo ugledna ličnost), javio se uživo u emisiju…
  Na pitanje voditeljke:
  Da li znate odgovor – odgovorio je NE.
  – Pa zašto ste se onda javili, pitala ga je ?
  – Da vam kažem, da ne računate na mene, odgovorio je.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s