Modna reciklaža / Fashion recycling

5. jun ove godine srednjoškolci iz 37 makedonskih škola obeležili su na, možda, malo neobičan način – prikazali su reviju modnih kreacija napravljenih od otpadnog materijala pod nazivom Trash fashion Macedonia. Učenici su napravili raznu garderobu od kora pomorandži, najlon kesa, kompjuterskih miševa, papira, poklopaca od plastičnih flaša…. Modnim kreatorima su dodeljene nagrade, a pobednici su učenici Prve skopske gimnazije „Nikola Karev“. 

Priznaćete da je vrlo neobičan materijal korišćen na reviji, a sve u smislu ekološke edukacije, pretpostavljam i kao osnova ideje o reciklaži. Verovatno da garderoba sa ove  revije neće biti nošena u javnosti, ali je sprovedena ideja vrlo interesantna i daje određenu svest o potrebi recikliranja. Bar je moje viđenje takvo. 

Činjenica je da se mnogi predmeti mogu iznova koristiti i po nekoliko puta što je pozitivno iz više razloga: 

 1. Učimo se štedljivosti.
 2. Stićemo i razvijamo svest o zaštiti životne sredine, o tome šta mi možemo učiniti za prirodu i sva živa bića, uključujući i nas same.
 3. Usvajamo pojam i primenu reciklaže kao normalnu i potrebnu aktivnost.
 4. Umesto da za nešto nepotrebno trošimo novac iskoristićemo određeni predmet i više puta za istu ili drugačiju namenu, a ušteđena novčana sredstva potrošiti na nešto potrebnije.
 5. Smanjićemo suvišnu kupovinu novih stvari i zatrpavanje sopstvenog životnog prostora, kao i prekomernu proizvodnju smeća.
 6. Neke predmete i materijale možemo iskoristiti na vrlo kreativne, umetničke načine i njima ukrasiti sopstveni dom ili nekome napraviti lep, unikatni poklon. 
 7. I td, i td…

Razloga za reciklažu sigurno ima još mnogo. Ako se Vi setite još nekog, slobodno ga podelite sa nama kroz komentar. Možda će Vaše ideje dobro doći onima koji ih budu pročitali i primenili.

Autor teksta / Written by: Tatjana Milic Babic
This entry was posted in VESTI / NEWS, ZANIMLJIVOSTI / INTERESTING and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Modna reciklaža / Fashion recycling

 1. tanjatg says:

  8. Postajemo primer drugima.
  9. A prvih sedam stavki počinjemo da primenjujemo i na druge aspekte u životu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s