O pozorišnoj predstavi, pesmi i još po nečem… / About theater performance, music and something more…

A brief review of a theatrical performance, great music group „Faroski kantaduri“ (guests from Hvar, Croatia), about evening in which we enjoyed and some interesting musical links.

______________________________

Kao (nekakav) predstavnik jednog, između ostalog, ne baš mnogo pokretnog horoskopskog znaka, ipak sam se odlučila da u prošlu subotu (27.10 u 20 h)  odem u ustanovu kulture „Vuk Karadžić“ u Beogradu na, kako je pisalo na poleđini karte, „Pametan provod“. Nisam se pokajala.

U organizaciji Zajednice Hrvata Beograda „Tin Ujević“, beogradske opštine Stari Grad, amaterskog kazališta Petar Hektorović“ i pevača crkve Sv. Stjepana „Faroski kantaduri“ iz Starog grada na Hvaru (Hrvatska), prisutni su imali priliku videti pozorišnu predstavu „Ho capio“ i koncert zaista fantastičnih glasova.

Program je vodio šarmantni glumac Aljoša Vučković (verujem da se mnogim ženama iz publike oteo uzdah, bar krišom, da muškarci u pratnji ne čuju…). Prisutnima su se obratili i predstavnici Zajednice Hrvata Beograda i opštine Stari Grad (Beograd), kao i gradonačelnica Starog grada na Hvaru (Hrvatska).

Predstava „Ho capio“ odvijala se na arhaičnom hrvatskom dijalektu koji je vrlo zanimljiv, ne baš tako lak za razumeti, no srećom dijalekt moga kraja (a mnoge krajeve smatram „svojim“ po različitim osnovama, što ćete, nadam se oprostiti nekome ko voli da voli, svojata to što voli, ne daje lako to što voli i td, i td… :D) te sam uspela shvatiti suštinu i to preneti čoveku svog života (tako li se vika, je l’ te žene…? 😀 ). Ne treba zaboraviti da je u razumevanju predstave veliku ulogu odigrao i voditelj događaja, g-din Aljoša Vučković, koji je dosta toga vezano za predstavu, objasnio pre njenog izvođenja.

Nažalost, otišla sam nespremna za divotu koju sam videla, zbog čega zaslužujem kritiku, priznajem… Nespremna jer ne ponesoh nikakav snimač slike i tona, ne bi li to što doživeh mogla i vama preneti. Zato sam u okviru ovog kratkog teksta postavila linkove ka dve muzičke izvedbe „Faroskih kantadura“   iz neke od naših kafana, snimljene neposredno pre (ili nakon) dogadjaja u ustanovi kulture „Vuk Karadžić“.

Za neke naredne događaje koji mislim da bi mogli biti zanimljivi, obećavam da ću biti bolje „naoružana“ za snimanje i spremna bar kao zapeta puška… 😀 Do tada, uživajte u muzici sa naznačenih linkova i kratkom osvrtu na gore pomenuti događaj (hvala onome ko je snimio muzičke numere „Faroskih kantadura“ i postavio ih na internet).

Text/ Written by: Tatjana Milic Babic
Veze / Links: Jasno naznačene / Clearly specified
Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod KOLUMNA / COLUMN, MUZIKA / MUSIC, VESTI / NEWS, ZANIMLJIVOSTI / INTERESTING i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

16 reagovanja na O pozorišnoj predstavi, pesmi i još po nečem… / About theater performance, music and something more…

 1. Dragana kaže:

  Lepo!

 2. ironijexl kaže:

  Ovi kantaduri su tako grlati da su se čuli do Đerma, a i šire 🙂

 3. Marina kaže:

  Verujem da bih uživala… i žao mi je što nisam bila tamo.

 4. Negoslava kaže:

  Kad neko ume da se služi rečima, snimci bilo koje vrste nisu neophodni.

 5. Wojciech kaže:

  Lako je vama u Bgd-u.
  Meni ostaje samo da čitam blogove i pratim linkove.
  Hvala Tatjana. 🙂

 6. Znači u Vuku se još dešavaju zanimljivi kulturni sadržaji… E to mi se sviđa… Znači nije sve zamrlo. Ja sam sa dedom tu išao u bioskop kao klinac… pa sam posle svirao… Tako da lepe uspomene… Sećam se Kapetan kuke haha

  • tatjanamb kaže:

   Nisam dugo, pre ove predstave, bila u Vuku. Ocigledno da imaju ponudu kulturnih sadrzaja, a veoma lepo su uredili i enterijer, sto nisam znala do pre neki dan.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s