JOŠ JEDAN VAŽAN DAN / ANOTHER IMPORTANT DAY

There are many important days in the world, the European days, dates significant in a country where we live. It is hard to remember and celebrate all of them, but it is possible to mention some of them. In this case – World Diabetes Day.

________________________________

Vrlo su česti Svetski dani nečega, Evropski dani opet nečega, Dani ovoga ili onoga… Prosto ih je sve teško i zapamtiti, a kamoli ispratiti. Možda, i u ovom slučaju (kao i u drugim životnim pitanjima), treba odabrati deo ponude koja nam je bliža po nekom osnovu, a ostatak malo skloniti u stranu, prepustiti nekim drugim ljudima da se brinu o tome. Što bi rekla jedna moja koleginica i prijateljica Nišlijka (koja na moju veliku žalost odavno nije među živima, a kao da je juče bila…): “Tanja dušo, nisi Sunce pa da možeš ogrejati ceo svet”.

Danas je Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Procena je da kod nas ima oko 600.000 dijabetičara što verovatno nije konačna brojka s obzirom da ima onih koji imaju dijabetes, a ne znaju da ga imaju, kao i onih koji su u nekom, nazovimo ga, preddijabetičnom stanju. Gledajući podatke u svetu situacija je još gora, jer se broj obolelih broji u stotinama miliona.

Nažalost, dijabetičara ima i među meni bliskim osobama, onima koje malo izdvajam od ostalih. Neki nisu više živi, neki jesu. Nekima problem nije genetskog porekla već se pretpostavlja da je posledica stresa koji je očito vrlo moćno oružje današnjeg života protiv nas samih. “Mi protiv nas”.

U nadi da će i onima koje znam i onima koje ne znam, a imaju problem sa dijabetesom, biti bolje zahvaljujući sopstvenom trudu i angažovanju lekara, ubeležavam ovaj dan na stranice bloga.

Svako dobro dragi moji blogeri. Neka nas sve bolesti, pa i ova, zaobilaze u širokom luku dok nam se dešavaju lepše i veselije stvari :OK: :D.

Tekst / Written by: Tatjana Milic Babic
This entry was posted in VESTI / NEWS and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to JOŠ JEDAN VAŽAN DAN / ANOTHER IMPORTANT DAY

 1. dollybel says:

  kad bi sad napisala “slatka moja Tanjo” bila bi provokacija, a :):)
  šalu na stranu
  ti jesi Sunce koje grije sve pod blogerskim nebom

 2. Negoslava says:

  Pridružujem se dolly s lepim rečima. Hvala za još jedno podsećanje i brigu o svima nama.

 3. Clanmother says:

  Excellent post!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s