HRANA ZA GLAVU / FOOD FOR HEAD

Analysis of interesting quote written by Bela Hamvas, Hungarian writer, philosopher and social critic (thanks to Bora S).

______________________________

U blogosferi se mogu pročitati razni interesantni tekstovi. Verovatno ima i više onih koje ne stignemo detaljno pregledati, a neke blogove još nismo ni otkrili. No, sve u svoje vreme. Do tada se može po nešto prokomentarisati o onim blogovima i postovima koje smo već upoznali. Jedan od takvih je blog pod nazivom “TAMOiOVDE”, a u pitanju je teskt “Narušavanjem harmonije, napred u poraz…” koji nam je prezentovao Bora S. citirajući Belu Hamvaša, madjarskog pisca, filozofa i kritičara društva.

“Rafinirana suština jela održava korak sa komplikovanošču našeg života i očito je da je pravi razlog zapleta … neko zbrkano jelo…”

Prva, a nekako i najbezazlenija (moja) reakcija na temu bila je reći po nešto o jelu iako je suština teksta mnogo dublja. Mada, treba imati u vidu da je hrana, u bukvalnom smislu reči, vrlo primamljiva, naročito gurmanima, a od nje nam ne retko i zdravlje zavisi.

Kada govorimo o jelu (istinskom), stvarno je sve teže postići neku normalnu ishranu u smislu – bez žurbe, s uživanjem, što zdravije (koliko je moguće), da ne bude “s nogu” ili “bacanje za vrat”. Pošto ni nekadašnjeg srednjeg staleža praktično nema, izgleda da se krajnosti u materijalnom, moralnom, duhovnom i svakom drugom smislu odražavaju i na jelu, a da ne govorimo o stresnom životnom tempu koji ne pomaže staloženju situacije.

Kao što napisah, suština ove teme, gde je jelo poslužilo kao metafora, daleko je složenija, ne zanemarujući značaj hrane naročito onima koji je nemaju, ne smeju konzimirati razne namirnice iz zdravstvenih razloga, ne stižu jesti redovno i smireno utrkujući se sa vremenom i obavezama (možda ne razmišljajući da tako ubrzavaju put ka kraju kojem svi idemo).

“Na osnovu toga bi se mirno moglo govoriti o sendvič-životu ili desert-životu.

Ljudi koji žive na senvičima ili desertima potpuno su izgubili normalnost. Posle izvesne granice, to nije život, već histerija.”

Iako se ne sećam nekog oduševljenja pri analizi tudjih dela (tokom školovanja) ovaj put me je tekst zainteresovao i upustila sam se u pustolovinu analize prema ličnom osećaju za pročitano, rizikujući da, možda i pogrešim. Ali, vredelo je pokušati.

Jelo – Sve ono što doživljavamo, proživljavamo, činimo, dobijamo, osećamo, ono što nas okružuje, ispunjava, izduvava kao balon, ono u čeme smo …

Sendvič-život – Život onih u nižim slojevima društva (u materijalnom smislu).

Desert-život – Život onih sa druge strane, tzv. viših slojeva društva (u materijalnom smislu, ali ne znači da su i u duhovnom na visokom nivou).

U suštini i sendvič i dezert tipovi u nekom momentu odu u krajnost. Prvi, jer moraju da se bore i rukama i nogama za održavanje na površini. Drugi, od besa i blagostanja koje, mozda, nisu zaslužili ni pošteno stekli, ne znaju šta će sa sobom.

“Među krivičnim delima nedvosmisleno je najteže krivotvorenje životnih namirnica. U njemu se u određenom smislu nalaze izdajstvo, huljenje, trovanje, prevara, laž, i to sve podmuklo i skriveno.”

“Krivotvorenje životnih namirnica” – Sve ono negativno što se čini sa osobinama i pojavama koje su nekad bile pozitivne i cenjene (iskrenost, poštenje, moralnost, ljubaznost, prijateljstvo, kolegijalnost, poverenje, humanost, razumevanje, tolerancija i dr)

“Od krivotvorenog jela postoji samo još jedna teža laž, lažno proročanstvo koje čoveka truje lažnim mislima.”

Poslednja rečenica se, verovatno, odnosi na sfere društva koje upravljaju širokim narodnim masama, često im dajući lažna obećanja i poruke o svetloj budućnosti, koje nisu u stanju ili nisu ni zainteresovani da pokušaju ostvariti.

Možda se ovo vidjenje razlikuje od autorovog, ali se nadam da, uz jedan lični pečat i veliku naklonost pročitanom, ipak ima dovoljno smisla i istomišljenika.

Autor teksta/analize / Author of text/analysis: Tatjana Milić Babić 
Tekst za analizu preuzet sa/Link of analyzed text: http://tamoiovde.wordpress.com/2012/11/13/narusavanjem-harmonije-napred-u-poraz/ 
This entry was posted in Misli / Thoughts, PROZA / PROSE, TEKSTOVI KOJE PREPORUCUJEM (sa drugih blogova) / RECOMMENDED TEXTS (from other blogs) and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to HRANA ZA GLAVU / FOOD FOR HEAD

 1. Sandra Kovačić says:

  Mogu ti reći da je tvoje viđenje vrlo blisko autorovom. U prolog tome:

  “Čovekova evolucija je odavno završena, kao transformacija materijalnog u energetsko. Čovečanstvo živi u poricanju toga kraja — u poricanju slobode koju je ljudsko biće doseglo, a koja mu omogućuje neposredno saučestvovanje u kosmičkim zbivanjima. U žiži evolucije je pojedinac sa svojom borbom za oslobođenje od obmana i patnje, a kategorija čovečanstva, kao jedna masa neosvešćenih „uspravno hodajućih” bića, jeste ona tamna, nevidljiva, neopisiva „masa”, koja jedino deevoluira, demutira i srozava se u strašni pakao sopstvenih noćnih i dnevnih mora.”- Bela Hamvaš, Filozofija vina

  • tatjanamb says:

   Ovo je bio jedan od retkih tekstova koji me je poneo u smislu zelje da ga, zaista, dozivim. Obicno dublju analizu ostavim za sebe ili me ni ne zainteresuje do tog nivoa.

   Sad sam obratila paznju i na to da je covek pisao ovakve poruke pre dosta godina (Bela Hamvas, 1897-1968), znaci daleko pre danasnjeg vremena koje je jos surovije, losije, degradirajuce, nazadnije u zaboravljenim vrednostima, tempo surovo brz i nemilosrdan…nego u Hamvasovo vreme.

   Daleko od toga da smo (mi, ostali) toliki pesimisti pa ne vidimo nista lepo u okruzenju i sistemu u kojem zivimo, ali je dovoljno da se zapitamo za sta je to lepo cemu se radujemo vezano i mnogo sto sta postaje jasnije.

 2. tanjatg says:

  Verovatno predstavlja čast jednom blogeru da se osvrtom na temu koju je postavio produbi ista. Sve više uviđam koliko smo potrebni jedni drugima radi poređenja, oštrenja, kritičkog razmišljanja pa i razmimoilaženja, što da ne. Borin izbor teksta je sjajan, a tvoje viđenje istog i potreba da to podeliš govori mnogo o tebi i tvom izgrađenom stavu prema blogosferi. Jer – nismo ni svesni koliko je sve što kažemo, pomislimo, ovde objavimo, razmenimo, zaista važno i u kojoj meri smo za to odgovorni.
  I da, naravno – proveravaću svoju virtuelnu kantu za đubre!!!!!

  • tatjanamb says:

   Uh… Ovo poslednje je verovatno mala opomena – Tanja bre, dje si… (to ti meni kazes :D). Malo sam odsustvovala i duhom i tijelom iz blogosfere, al’ se vracam, a to znaci da cu i da svracam :OK: :D.

   Pretpostavljam da (javno) obracajuci paznju na tudje doprinose blogosferi dosta govorimo o onome o ceme pisemo ali i o nasem stavu prema sopstvenim delima. Volim da pohvalim ono sto me odusevi i srecna sam sto imam tu priliku da mogu da uzivam u drugima. To uzivanje nicim ne ometa ono sto radim (ili cu raditi) jer je dovoljno mesta za sve ako pozitivno posmatramo jedni druge. I volim sve one koji slicno razmisljaju i postavljaju se dovoljno siroko i nesebicno, ne smatrajuci da pohvala nekog drugog znaci umanjenje vrednosti onog koji hvali.Isto tako, priznajem, bas i ne ludujem za onima koji velicaju samo sebe, gledaju druge da iskoriste ne pruzajuci nista, one koji su sami sebi centar sveta.. No, ima nas raznih :D.

 3. Borini tekstovi mi ulepšavaju početak svakog dana i jako mi je drago što ste odlučili da iznesete svoje misli nastale zbog njegovog posta. Taj način razmišljanja je veoma blizak onome kako i ja sama doživljavam stvarnost koja nas okružuje. Bela Hamvaš je zaista jedan od najvećih mislilaca dvadesetog veka i u ovo zbrkano sendvič desert vreme njegove reči ostavljaju dubok trag u svakom ko ume da ih čita. pozz

  • tatjanamb says:

   Pozdrav Jelena :OK:. Mene je tekst bas osvojio i zaista je jedan od retkih u zivotu koje sam “analizirala” sa zadovoljstvom iako mislim da jedino pisac (slikar, vajar…), autor dela, najbolje zna sta misli praveci predmet nase analize. Ovo je, mozda, i prvi put da sam osetila da zaista razumem procitano. Da mi se cini da razumem procitano na nacin blizak autorovom.

 4. nena3110 says:

  Ovo je odlično, podtiče na razmišljanje.
  U meni je stalna borba između onog što volim i onoga što je zdravo, uz to i stalna borba sa viškom. Borila sam se i sa poremećajima ishrane, ne lično, ali u vezi sa nekim ko je moj život.
  Mnogo znam, a ništa ne znam.
  Hvala ti za ovaj tekst.

  • tatjanamb says:

   Okreni – obrni, zivot je stalna borba za nesto, nekog, protiv necega… Dokle god imamo snage i volje – dobro je. Koliko moze biti, naravno.

 5. Pa naše telo je skup mreža: socijalnih, krvnih, materinskih, školskih, društvenih… pa i hranljivih 🙂 Ono što uhvatimo, to nekako i postajemo… Nešto prođe kroz “filter”, ali nešto i ostane… Što je voda prljavija, toliko postoji opasnost da zagrabimo više prljavštine… kako svuda, tako i u ishrani…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s