PRELISTAVAJUĆI ŠTAMPU / BROWSING THE PRESS

Prelistavala sam jedne od dnevnih novina što inače retko činim. Jeste, treba biti informisan ali me sve češće glava zaboli od vrste informacija i načina na koji su prezentovane. I izbegavam ih, iskreno rečeno. Pojedine rubrike ću rado pogledati (ako mi neke novine slučajno dopadnu šaka) ali je mala verovatnoća da ću ih pazariti ili čitati vesti na internetu.

Tokom pauze, a nakon što sam nešto prezalogajila, privučena naslovnom vešću prelistala sam jedne od novina u ponudi. Naime, na udarnoj strani je bila vest o čoveku koji je, tokom poplava koje su se izdešavale, prvo bio proglašen za heroja, a onda za anti – istog. Ne bih ulazila u tačnost podataka ni za ni protiv, već bih samo navela dve informacije koje su mi bile po malo neobične. Prva je, objašnjenje da nije slagao da ima ženu i dete. Ima ih, ali sa ženom nije zvanično u braku, a za dete nije siguran da je njegovo. Druga je da mu je odsluženje kazne na početku teško palo ali da je onda upoznao divne ljude, lepo se družio sa njima, a na kraju su ga i lepo ispratili. Ne razumem baš navedeni porodični status kao ni pojam lepog druženja u navedenim okolnostima, ali možda i nije poenta u mom razumevanju.

Nakon završenog radnog vremena i dela dnevnih obaveza, zaputih se pravo kod drage mi frizerke na „seansu“. Zašto kažem „seansu“ ? Kada dugo poznajete osobu koja ulepšava vašu kosu onda je odlazak kod frizera jedan poseban ugođaj, nalik odlasku na sjajno opuštanje na raznim nivoima koje se završi dobrom frizurom i dobrim raspoloženjem (veliki pozdrav za Gordanu i njena brojna umeća). Čekajući da stignem na red, opet sam prelistavala štampu, ali ovaj put nisu bile u pitanju dnevne novine. Naidjem na svašta. Nešto mi je bilo interesantno, nešto ni najmanje, a izmedju listova te salate (koja se nažalost ne može jesti) naidjem na vest o poznatoj osobi iz javnog života koja je iznenada umrla sa 80 i kusur godina. Može li se iznenada otići iza duge u tim godinama ? Da li je veće iznenađenje odlazak u neku drugu dimenziju sa par meseci života, 10 – ak ili 20 godina ili sa 80, 90 ? Na stranu to da oni koje volimo i poštujemo nikada nisu dovoljno stari za ovakav odlazak. Prosto je ljudski da želimo da su zauvek tu.

Priče na više strana o svadbi stoleća, šta je on bio pre braka, ko je žena najpoznatijeg našeg…ovog ili onog…neću ni komentarisati. Neki bi to nazvali (i nazivaju) pogrdnim imenima, čašćavali neprijatnim komentarima, a ja ne bih truda trošila na objašnjenja zašto mislim drugačije. Verujem da ima ko će razumeti i bez mnogo objašnjenja.

Ipak, saznala sam i nešto zanimljivo: informacije o kineskom doktoru koji u Beogradu ima svoju praksu i, tako bar pišu, uspešno leči neke od boljki savremenog čoveka. Imam nameru da zakažem prvi razgovor (možda i više od toga), a kada to uradim rado ću i sa vama podeliti iskustvo. Neće škoditi, a može da zatreba.

Beograd, 05.08.2014, TMB

This entry was posted in Некатегоризовано and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to PRELISTAVAJUĆI ŠTAMPU / BROWSING THE PRESS

 1. LaBiLnA says:

  Pa ko se to nama vratio, m? 🙂 Kamo fotke sa odmora? 😉

  • tatjanamb says:

   Pa cao The Legend od dame :D. Ma kakav odmor… Tek planiram da idem. Bas mi treba, iskreno, a onda ce biti i nekih fotki. Onako sa sve ronilackim odelom i maskom za ronjenje da se ne vide viskovi na zmijskome mi tijelu :mrgreen:.

 2. oblogovan says:

  Pa… Neoliberalni kapitalizam uči nas da je opravdano samo ono što donosi profit. U skladu sa tim su i vrednosti oko nas, zdravstvo, školstvo, a ponajviše novine koje oblikuju našu stvarnost.
  Na žalost, nema više moralnih normi, ljudi im se smeju kada ih slučajno sretnu…

  • tatjanamb says:

   Da… Smeju ili ne veruju da su naisli na nesto sto vise prakticno ne postoji, ne vrednuje se, ocenjuje se kao slabost, mana… 😐

 3. Poznajem čoveka koji ima 91 godinu. Punu!
  Još hoda, trči, a po potrebi i skakuće da bi mu mnogi mladi pozavideli. Njegova bi smrt bila iznenadna!
  Da se jedva kreće itd. – druga priča.

  • tatjanamb says:

   To je fantasticno <3. Mnogi ne dozive ni pribliznu starost, a kamoli da su jos i toliko aktivni. Zelim mu da bude u dobroj formi dokle god bude moguce.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s