UTISAK DANA / IMPRESSION OF THE DAY

Kako sam jutros ustala, tako su krenula planiranja teme posta. S obzirom da je ovaj dan na odlasku i da se što – šta izdešavalo u proteklih 12 – ak  sati, menjale su se i teme koje su okupirale pažnju. Možda to i ne bih tako jasno primetila da nisam podvukla imaginarnu crtu u glavi i time krenula da pravim odredjeni poredak dešavanja.

Najjači utisak dana ? Jedna poznanica je tražila pomoć oko malih cicosa koji su, na ovoj hladnoći, izbačeni u kartonskoj kutiji na ulicu. Sudeći po dobijenim informacijama, rekla bih da malci nisu ni progledali. Da li sam bar malo besna zbog ovakvih situacija ? Naravno da jesam. Ni ljubiteljima životinja nije cilj razmnožavanje istih do u nedogled, ali postoje humana rešenja ovakvih situacija, a izbacivanje na ulicu ne spada u takve solucije.

Dalje, obično se očekuje rešenje od Udruženja i/ili pojedinaca koji se bave zbrinjavanjem napuštenih životinja. Koliko je to realno ? Ne baš, jer ne postoji (prema mom saznanju) takva služba koja će po našem pozivu doći, uzeti napuštene životinje, odneti ih u svoj Centar na veterinarski pregled i dalje brinuti o njima (hospitalizacija, ukoliko je potrebna, predaja volonterima na brigu i socijalizaciju, udomljavanje i sl). Alo, narode, neki od nas mnogo gledaju pojedine sjajne emisije na Animal Planet kanalu. Otreznimo se malo. Živimo u zemlji Srbiji gde stvari ne funkcionišu na taj način. I nemojte se suviše zavaravati iluzijom da je sve čime se oduševite na malopre pomenutom programu – tačno. Stvarnost nije tako blistava kako nekome, možda,  izgleda.

Drugo, dobar deo ljudi ide logikom – moja brigo pređi na drugoga. E, pa ni to ne ide baš tako. Pošto smo zaključili gde živimo i kako stoje stvari, u dobrom delu slučajeva, nalazač životinja(e) kojima treba pomoć je taj na kome je da pomoć pruži ili ne. O savesti, zakonskoj regulativi, našim (ne)mogućnostima… neću pisati ovom prilikom.

Treće, kada objasnite nekome koje opcije realno postoje i da one, najčešće, bar donekle, uključuju i osobu koja je životinju našla – cvrc Milojka… Nalazači obično zaključe da ne mogu da se uključe u priču ni 0,001 %. Još se malko i uvrede što na svoja pleća (ili bar na tudja) niste uspeli da prebacite njihovu, hvale vrednu, humanost.

I za kraj ovog teksta – onima koji se bave zaštitom životinja obraćajmo se na vreme i u domenu u kojem mogu pomoći: za davanje raznih korisnih (i primenljivih) informacija, smernica, saveta, pomoći oko nalaženja veterinarskih ambulanti sa povoljnijim cenama sterilizacije i sl. Postanimo, već jednom svesni toga da smo i mi, ljudi, deo i problema i rešenja: prestanimo da očekujemo da će neko drugi uraditi sve mesto nas, već nešto i sami učinimo. I zbog životinja i zbog ljudske populacije.

This entry was posted in SVET ŽIVOTINJA / ANIMAL'S WORLD and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to UTISAK DANA / IMPRESSION OF THE DAY

  1. nena3110 says:

    Mudro pišeš. Ni u bolja vremena u ovim stvarima nije bilo bolje 😦

    • tatjanamb says:

      Slicno mislimo. Neke stvari se decenijama unazad redovno ponavljaju (bez poboljsanja) pa situacije znaju da lice na onaj film “Dam mrmota”. Ali samo po ponavljanju, jer film je zanimljiv i duhovit, a nas deza vu bas i nije uvek :neutral:.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s