Koliko često idete u muzeje/galerije ? / How often do you go to museums/art galleries ?

Ne znam da li sam vam pominjala da volim strane jezike i koliko uživam u učenju i upotrebi istih. Ne zanimaju me svi strani jezici, ali neki među njima su (mi) interesantniji od ostalih. Pošto stečeno znanje treba koristiti i nadograđivati (a prilike za tim je manje od potrebe), pribegavam različitim vidovima učenja (i uzdam se u snalažljivost, upornost, istrajnost…). Jedna od rečenica iz poslednjeg pređenog gradiva glasi: “How often do you go to museums/art galleries ? / Koliko često idete u muzeje/galerije ?

Prošlog četvrtka u Galeriji Prirodnjačkog muzeja otvorena je izložba “Kroz svet insekata”. Nisam pripadnik kluba obožavalaca insekata (naročito pojedinih buba..) ali bih ovu izložbu posebno preporučila iz nekoliko razloga:

* Autori iste (Aleksandar Stojanović i Miroslav Jovanović) imaju dugogodišnje iskustvo u stvaranju izložbi. Oni znaju svašta, mogu mnogo toga i to što znaju nesebično dele sa drugima. A rade vrhunski, kvalitetno, za poželeti.

* Izložbu “Kroz svet insekata” samostalno su osmislili od rada na terenu, preko početne ideje, planiranja i realizacije. Ne znam da li znate da je stvaranje izložbe uživanje i čast, ali i veliki posao i obaveza.

* U Galeriji se može videti preko 5.000 jedinki, a jedna individua nije ni približno velika kao neka vulkanska bomba (30-ak cm u prečniku) iz “moje” zbirke (nisu svi kameni primerci velikih dimenzija, naravno, ali ih ipak ima, za razliku od insekata koji su daleko sitniji te je potrebno mnogo više primeraka za izlaganje).

* Svaki deo postavke je zanimljiv, a posebno bih istakla fascinantne crteže pojedinih insekata. Da mi nije rečeno da ih je Sale (Aleksandar Stojanović) svojeručno nacrtao, mislila bih da su fotografije.

Moglo bi se još što – šta reči o izložbi “Kroz svet insekata” (po nešto možete videti i sa fotografija) ali utisak postaje kompletan samo na licu mesta. Dodjite i uverite se sami. Izložba je otvorena do novembra 2015.

Pozivnica_ Kroz svet insekata Srbije

Insekti (1A)

Foto: TMB

 

Insekti (2)

Foto: TMB

 

 

This entry was posted in MUZEOLOGIJA / MUSEOLOGY and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Koliko često idete u muzeje/galerije ? / How often do you go to museums/art galleries ?

  1. 😀 Uf..Nekada mnogo više …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s