Predodmorna kampanja / Before the holiday campaign

Vrlo pristojno proveden vikend koji je ostao da kaska za nama. Naročito sam (čini mi se) bila za pohvalu kada je u pitanju rekreacija i odmicanje od svakodnevice. Čak sam imala i brojač pređenih koraka/kilometara/kalorija iako na njega, obično, zaboravim. Naime, rešila sam da beležim određene podatke  u „dnevnik“ , najviše iz razloga da bih imala približnu predstavu koliko sam aktivna i da (nadam se) s vremenom ugledam efekat te aktivnosti.

Kad bolje razmislim ova moda uopšte nije bila tako loša… 🙂 Original photo: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/59/c3/61/59c361395118f9df14029acfeaee6d04.jpg

Hm… Da li je samo to razlog gore navedenom ? Pa, da se ne lažemo… Koji je sad mesec u godini ? Juni. Šta to konkretno znači ? Odmor, kupaće kostime, plažu… Značiii, noćna mora za dobar deo žena, a verujem i za neke muškarce.

Mislim da sam već pominjala da sam neko k’o voli da jede i da to radim sa guštom. Svakako se ne gojim samo od vode i vazduha, mada sam imala kolegu na faksu koji je vrlo ozbiljno tvrdio da skoro ništa ne jede, a da se goji i od vode.

Dugo sam se aktivno bavila sportom što je, uz ostalo, kao rezultat imalo i popriličan apetit. Možda mi istog ni bez sporta ne bi nedostajalo ali je kombinacija, verovatno, pojačala primarnu ljubav ka hranjenju. Sport u intenzivnoj meri je završio svoju karijeru u životu mome, razvitak i mladost ustupile mesto nekom sledećem dobu, metabolizam (verovatno) počeo da ufće, pufće i zaostaje, a jedna od mojih ljubavi i dalje je ostala da egzistira u popriličnoj meri.

“Pre idealizacije mršavosti, postojalo je nešto što se zvalo – sexy…” Original photo: https://tatjanamb.files.wordpress.com/2015/06/66269-img_1169.jpg

Nije da se žalim, ne, ne… Nerealno bi bilo da krenem da kukam na izgled (k’o sinja kukavica) s obzirom da se još uvek krećem u granicama normale ali bi takođe bilo nerealno da zatvorim oči i kažem kako je stanje idealno da bolje biti ne može. Jeste, bilo je momenata kada bi me virus (respiratorni, stomačni) tako smlatio da sam za manje od nedelju dana znala da izgubim i do pet kilograma težine. Onda bih se setila bakinih reči da nije loše imati rezervu za ne daj Bože (kada nas snađe bolest). Mislim da i ta logika ima smisla. No, hvala Bogu, nismo stalno bolesni (neka tako i ostane) pa ipak treba imati izgled koji će nas zadovoljiti i u estetskom i u zdravstvenom smislu, a to s vremenom traži malo više truda i drugačiji način života (ishrane, fizičke aktivnosti ali i mentalne).

“Što si stariji to je teže izgubiti težinu zato što tvoje telo i debljina, u međuvremenu, postanu veoma dobri prijatelji.” Original picture: http://cdn.myweightlossdream.co.uk/images/funnyweightlossquotes21.png

Elem, kako sam krenula da zalazim u područje o kojem pričamo, počela sam da nailazim na brojne zanimljive informacije: kojim sportom se baviti, koliko kalorija bi dnevno trebalo trošiti, šta je niskokalorično (jelo), a zasitno i ukusno i sl. Podataka ima toliko da je jedini način da se dovoljno sazna – krenuti u avanturu pregleda ponude (na internetu, u literaturi) te na osnovu dobijenih informacija, ličnih afiniteta, iskustva, intuicije…zaključiti šta je ono što nam kao pojedincu odgovara.

Jasno mi je da količina kalorija koje unesem hranom/pićem treba da bude manja od one koju potrošim tj. da je poželjno da moja fizička aktivnost na dnevnom/nedeljnom nivou bude veća od uživanja u miloj mi em dragoj papici. Da će biti lako – neće. Biku koji je stvoren da uživa u lepotama ovoga sveta (a hrana jeste jedna od njih) odricanje od hedonizma vrlo teško pada, ali ta ista “životinja” zna i šta je upornost, istrajnost i strpljenje. Uz ućešće ženske sujete u ovoj priči, kombinacija bi možda mogla da bude i dobitna. U svakom slučaju, dragi moji virtuelni drugari, odoh da trošim kalorije i predjem još neki kilometer. A kad to završim, mogla bih nešto i da glocnem. Vreme je.

“Ove nedelje sam Izgubio oko pola kilograma. Pravi je momenat da nagradim sebe !” Original image: http://diet-expert.org/wp-content/uploads/2014/11/Funny-Diet-Meme.jpg

This entry was posted in ZDRVLJE I SPORT / HEALTH & SPORT and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Predodmorna kampanja / Before the holiday campaign

 1. Negoslava says:

  slatka- šteta bre da s takvim guštom kvariš sebi- gušt
  uživaj, ljubim te

 2. nena3110 says:

  Uvek se divim tvojim tekstovima i iskrenosti koja se oseća iz svake reči ♥

 3. mojra says:

  Javi nam kako napreduješ (nazaduješ). I ja sam ovih dana obilazila prodavnice kupaćih kostima i na istim sam mukama. ❤

  • tatjanamb says:

   Eh… Nekad sam bila kao srna: vitka, nezna, duge noge (ali ne i dlakave 😀 )… Onda sam, polako ali sigurno, pocela i da “napredujem” i da “nazadujem”…. 😀 Svakako cu jos izvestavati sa “kriznog podrucja” jer sve sto otkrijem (bilo dobro ili lose) moze jos nekome znaciti. Ko ce kome ako ne svoj svome tj. mi, zene, treba da se ispomazemo u mnogo ceme, a posebno u ovoj mucnoj, nepravednoj borbi sa …. (bolje da ne nabrajam s cime sve…) 😯

 4. Dozvoliću sebi da, iz ugla muškarca koji će uskoro biti punoletan (četvrti put – ali da ne cepidlačimo! 😉 ), kažem ovo: na težinu gledaj samo kao na zdravstveno-medicinsku kategoriju.
  Sve dok ne preti opasnost od sukoba zdravlje-težina, ne obraćaj pažnju na veličinu kupaćeg ili kog drugog kostima. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s