La Negra

Otvorih danas google, vidim – nova naslovna strana. Mercedes Sosa. Glas mi je poznat (verovatno da sam je slušala do sada) ali se imena ne sećam (zato ću je od danas svakako zapamtiti).

Haydée Mercedes Sosa (1935 – 2009), poznata kao “La Negra”, argentinska je pevačica popularna širom Latinske Amerike, ali i u mnogim zemljama izvan regiona. Koreni njenog pevanja i muzike nalaze se u argentinskoj narodnoj muzici, a s vremenom je postala istaknuti predstavnik društvenog pokreta i muzičkog žanra poznatog kao nueva canción koji je označavao kako muzičku, poetsku dušu, tako i političku angažovanost. 

Mercedes Sosa je pevala pesme mnogih poznatih latinoameričkih tekstopisaca, a njena muzika je tako delovala na slušaoce da su je smatrali ženom koja daje “glas onima bez glasa”, “onima koji ga nemaju” (pretpostavljam da se misli na obespravljene).

Odabrana numera koju ova dama peva je Gracias a la vida (nisam, za sad, našla podatak koja godina izvođenja je u pitanju), a link ka kratkom i zanimljivom trejleru dokumentarnog filma pod nazivom “The voice of Latin Amerika” (“Glas Latinske Amerike”) nalazi se ovde i mislim da ga vredi pogledati.

 

Tekst: Tatjana MB

Izvor informacija: en.wikipedija.org, You Tube i odgovarajući novinski tekstovi.

 

Foto: https://en.wikipedia.org

Mercedes Sosa, by Annemarie Heinrich

This entry was posted in KULTURA I UMETNOST / CULTURE & ART and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s