Buđenje

Bradrz end sistrz, nije me bilo na WPu negde od avgusta prošle godine. Kako mi pošteno skresa u brk draga drugarica Labileta u komentarima ispod jednog teksta – „Dobro da si se oglasila, da nije ovih letovanja, ni slovo ne bi napisala bezobraznice sa loknama”❤😀. Nije baš tako (naprotiv), ali se dobija takav utisak, priznajem. A ko priznaje, kažu, pola mu se prašta. Nadam se. Jer ni praštanje ne ide do u nedogled.

Da vam pričam o komplikovanosti života, ne ide. Sigurna sam da to znate i sami. Ne postaje jednostavniji (iako težim ka tome, verovatno i vi) pa često ne znam gde glavom udaram. Ali, imam malo drugačiju ideju od dosadašnje (reorganizaciju… eliminaciju jednih stvari da bih oslobodila prostor za neke druge i sl) pa mi je namera da dva dana u nedelji odredim za objavljivanje novih tekstova. U ovom momentu, čini mi se da bi ponedeljak/utorak odnosno četvrtak/petak mogli da budu adekvatan izbor. Ukoliko bude promena, jer nekad „nužda zakon menja“, najaviću ih.

Zašto sam stavila naslov „Buđenje“ ? Skoro sam, na jednom blogu, pročitala tekst koji me je naveo da se ponovo pokrenem kada je blog na WPu u pitanju,  bez obzira na svakodnevni tempo koji je sve naporniji i, što bi rekli, „za uz gusle“.

Drugi razlog je grupa na fejsu u kojoj jednom nedeljno, nekada i malo ređe, ide muzička tema za članove, a po nečijem izboru (postoji šema po kojoj se rešava ko će predložiti zadatak, ali se ne bih sada upuštala u te detalje). Kada muzički „borbeni“ zadatak bude postavljen, ko želi da učestvuje stavlja svoje predloge u komentare. Trenutna tema je upravo vezana za jutarnje buđenje i muziku koju tada najradije slušamo.

Tema je sjajna i inspirativna, a buđenjeeee….pa nije uvek tako jednostavno. Radnim danima se budim dok još koke spavaju (5:30, mrak, skoro da ga „nožem možeš seći“), a ležem daleko posle tih malih operjalih koje pominjem. Sve ređe uspevam da vidim dovoljno lepote u to doba noći, a čini mi se da godine, iskustvo, istrošenost na raznim nivoima dodatno doprinose promenjenim vidicima i postavkama stvari (pri tom ne mislim na loše promene, naprotiv). Ali, ko zna, možda odnekud bane i neko drugačije prosvetljenje (nada poslednja umire).

Budi me (najčešće) alarm sa mobilnog ili TV sa programom koji je u tom momentu aktuelan. Ama baš ništa od navedenog moje uši ne prihvataju sa oduševljenjem u to divno, mračno doba nit’ tamo nit’ ovamo, te razloge za euforijom svećom treba tražiti.

Tragajući za blic asocijacijom na taj prvi jutarnji momenat, naišla sam na video klip koji  se prilično dobro uklopio u zamisao prvenca. Dovoljno duhovito i slikovito urađen animirani video koji će, verujem, mnoge podsetiti na jutarnji prelaz iz sna u javu.

Kada dođem k sebi, onda biram muziku koja me podiže na jedan drugi, viši novo. Pre neki dan, prva muzička numera koju sam slušala nakon buđenja bila je ova ispod (tada sam je prvi put i čula). Dopala mi se, a probudila je različite emocije. U pitanju je Amalgamation hor, numera na grčkom jeziku (Ksentia tou Erota), uživo pevanje, bez muzičke pratnje. Za moj ukus ovo je jedna posebna numera koja je sasvim zasluženo zauzela početak jednog radnog/neradnog dana.

U fazi kada sam već dovoljno otrežnjena (a tome doprinesu kućne čarolije – obaveze – koje ćekaju svako jutro), uključujem omiljenu radio stanicu (malo priče, mnogo muzike) koja me prati kroz kuću i kasnije kroz prevoz, a na putu ka poslu (mobilni telefon i slušalice).

Logično je da svima ne prija ista muzika u ranim jutarnjim časovima. Neki vole bučne i agresivne note koje „bude iz mrtvih“, a neki bi izvor takvih zvuka u cik zore počastili papučom jer im prijaju malo suptilniji tonovi u procesu razbuđivanja. Različitosti su očekivane i sasvim ok dokle god svojim izborom ne ugrožavamo ljude oko sebe (one sa kojima živimo…komšije…kvart u kojem stanujemo…putnike u prevozu kojim stižemo na posao i sl). A može se postići kompromis sa sobom i drugima uz dovoljno razmišljanja i tolerancije i time stvoriti jedan ugodan početak dana, uživajući u muzici koju volimo.

Beograd, 04.02.2019.

Tekst: Tatjana MB

Video klipovi: You Tube

This entry was posted in Некатегоризовано and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Buđenje

 1. herrmomonews says:

  …meni pasu balade od B Dugme…pozdrav, lep blog.

 2. nena3110 says:

  O, kako si lepo sve napisala.
  Raduje me što ću ponovo čitati tvoje postove. I ja sam se uspavala, i to mnogo duže, ali teško da ću se skoro buditi kad se radi o blogu. Mene posao melje, a sve sam starija.

  • tatjanamb says:

   Eh Neno, slažem se sa svime što si napisala ❤ . "Raspad" sistema na raznim nivoima (bolje da ne počinjem, nije za blog 🙂 ). Od mene imaš moralnu podršku (ako zatreba i nešto konkretnije – tu sam), a nadam se da ćemo, napokon, napraviti i neki dogovor (kafa, čaj, neko drugo piće) i videti se lepo, na miru, uz "čašicu" razgovora ❤ 🙂 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s