Čovek – noćni leptir

Više puta sam gledala film. Dešavalo se da se tako „namesti“ da ga repriziraju dva dana za redom. Uglavnom ne propuštam ponavljanja (svaki put se zapazi još po neki detalj) iako to možda i nije pohvalno za tv stanicu koja često i u kratkom periodu ponavlja iste filmove (možda je razlog nemaštovitost, nezainteresovanost, manjak istraživačkog duha.. puštanje filmova unapred zacrtanim redom kao što neke radio stanice znaju svakodnevno da puštaju istu muziku i istim redosledom kao prethodnog dana i sl).

U pitanju je američki film „Motmanovo proročanstvo“ (Mothman Prophecies) iz 2002. godine. Glavni likovi ovog, kako ga označavaju, SF / triler / psihološkog horora su Ričard Gir (glumi Džona Klajna), zatim Lora Lini (Koni Mils), Vil Paton (Gordon Smolvud), Alan Bejts (Aleksander Lik), Debra Mesing (Meri Klajn) i mnogi drugi.

Početak kraja

Sretan bračni par (Džon i Meri) nakon izbora kuće iz snova i sklapanja ugovora, doživljava saobraćajnu nesreću kada na auto naleti mistično crno biće nalik velikom, crnom leptiru. Meri je bila za volanom u momentu udesa i samo je ona videla šta se zaista desilo. Taj momenat postaje presudan i početak je kraja idile koju je ovaj par do tada živeo. Meri nakon nesreće počinje redovno da viđa i crta zastrašujuće krilato biće i instinktivno oseća da joj se život bliži kraju.

Deža vi

Nakon ženine smrti, Džon, inače novinar Vašingtonskog lista, kasno jedne noći kreće na poslovni sastanak i, ni sam ne znajući kako, dospeva u Zapadnu Virdžiniju (mesto Point Pleznt) koje se nalazi u potpuno suprotnom smeru od onog kojim je pošao. Put od preko 600 km, Džon je prešao za oko sat i po (oko pet puta brže od očekivanog vremena trajanja vožnje), ne znajući kako je to učinio, kada, zašto…. U sred nedođije i u gluvo doba noći kvari mu se auto i on odlazi do najbliže kuće, na vrata jednog od meštana Point Pleznta, moleći za uslugu korišćenja telefona. Ispostavlja se da ga čovek na čija vrata je pokucao (Gordon Smolvud) dočekuje već treću noć za redom, slušajući isto obrazloženje i molbu. Od tog trenutka Džon pokušava da (raz)otkrije misteriju koja je u njegovom životu počela saobraćajnom nesrećom i smrću njegove supruge.

Inspiracija

Prema nađenim podacima, film je inspirisan istinitim događajima, a rađen je prema knjizi Džona Kila i njegovim istraživanjima o urbanoj legendi bića pod nazivom Motman, koje različito definišu (čovek – noćni leptir, čovek – moljac, polu čovek polu ptica i sl) ali ga crtaju na sličan način – kao crno biće pomalo nejasnih kontura, sa krilima, visoko preko dva metra, užarenih crvenih očiju.

Ilustracija bazirana na opisima većine svedoka (preuzeto sa: https://sr.wikipedia.org)

Odabrani

U filmu ovo biće sebe predstavlja imenom Indred Kold. Njegov glas ima frekvenciju daleko višu od ljudskog, može da uzima oblik i glas koji želi (u zavisnosti od očekivanja osobe sa kojom komunicira), predviđa mesta nesreće i tačan br poginulih. Ne prikazuje se niti javlja svima već samo odabranima – senzibilnijima od ostalih na svet izvan poznatih dimenzija i onima koji su preživeli neku veliku tragediju.

U jednom delu filma Indred Kold se telefonom javlja Džonu u hotelsku sobu i tačno odgovara na pitanja kojima ovaj pokušava da ga proveri – gde je sakrio sat (u cipelu, pa ispod kreveta), šta drži u ruci (grožđanu mast za usne) i kako glasi treći red na 51 strani knjige (mislim da je u pitanju bila Biblija) koju je Džon otvorio. U tom trenutku sam otvorila najbližu knjigu, okrenula 51 str i pročitala treći red koji je glasio: „…to će u meni svakako rasti i…“

Zanimljivosti

Film ima zanimljive citate. Parafraziraću. (1)„U jednom momentu svemir uperi prst u sretan par i kaže da hoće baš njih.“ (Džon objašnjava prijatelju trenutak kada je počeo sunovrat njegovog bračnog života). (2) Džon razgovara sa Aleksandrom Likom, čovekom koji se bavio proučavanjem ovih mističnih bića i pita se naglas šta hoće od njega, zašto mu ne kažu šta žele. Aleksander odgovara: „Neke stvari nam nisu dozvoljene da ih znamo.“ (3) Aleksnder objašnjava da se ne radi o Bogu, već o bićima na višoj poziciji sa koje bolje mogu da sagledavaju stvari. To upoređuje sa peraćem prozora na neboderu i pogledom na saobraćajnu nesreću u okolini. Perač na vrhu zgrade će imati daleko bolji pregled situacije na zemlji od njih dvojice….i td, i td.

Svima koji vole da gledaju filmove na granici mogućeg i nemogućeg, a mislim da je većina filmova rađena na osnovu nečeg vrlo realnog, preporučujem da pogledaju i “Motmanovo proročanstvo” (ukoliko već nisu). Radnja drži pažnju, napeta je, mistična i tera na razmišljanje – postoji li nešto izvan realnosti koju poznajemo ?

Bgd, 02 – 03.02. 2019.

Tekst: Tatjana MB

This entry was posted in Film / Movie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Čovek – noćni leptir

  1. herrmomonews says:

    Meni je Gir omiljeni glumac ali ovaj film nisam gledao. Volim ponajvise film Do poslednjeg daha …potrazicu i ovaj film, zagolicalo me, Tvoj tekst je prelep.

    • tatjanamb says:

      Volim i ja Ričarda i prva pomisao mi bude film „Oficir sa ruźama“ (šta ću, romantika, ja źensko i tako to…😁). A ovaj film što ga preporuĉih meni je odličan (volim takve teme). Pogledaj, možda će se i Tebi dopasti (ako naiđem na link ka celom filmu na internetu – postaviću ga).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s